Uvod u steroide

- Apr 26, 2019-

Steroidi su opći pojam za veliku klasu ciklopentalnih spojenih hidrogeniranih derivata fenantrena široko rasprostranjenih u biološkom svijetu. Također poznat kao steroidi, steroidi. Steroidni spojevi su slobodni od vezanih masnih kiselina i nisu saponifikacijski lipidi; takvi spojevi su klasificirani kao izoprenoidi i nastaju tricikličkom ciklizacijom praćenom intramolekularnom rekombinacijom i kemijskom modifikacijom.


Steroidi uključuju sterole (kao što su kolesterol, lanosterol, sitosterol, sterol, ergosterol), žučne kiseline i žučne alkohole, steroidne hormone (kao što su adrenokortikalni hormoni, androgeni, estrogeni), insekti ekdison, srčani glikozidi i saponinski ligandi i otrov škorpiona.


Osim toga, postoje sintetski steroidni lijekovi kao što su protuupalna sredstva (prednizolon, deksametazon), steroidni lijekovi koji potiču sintezu proteina i oralne kontraceptive.


Anabolički steroidi slični su sintetskim muškim spolnim hormonima. Oni su klasa kemijski sintetiziranih derivata sličnih po strukturi i aktivnosti kao i ljudski androgeni testosteron.


Međunarodna agencija za istraživanje raka Svjetske zdravstvene organizacije objavila je 27. listopada 2017. preliminarni popis karcinogena i androgenih (anaboličkih) steroida na popisu karcinogena klase 2A.

Testosterone Propionate (5)